ceramica 077

Au fost odată târguri artizanale cu meșteri adevărați și nu cu bișnițari, cu produse create de meșterii artizani, nu cumpărate din diferite depozite en gros sau din piața chinezească. Noi vrem timpul acela înapoi. Vrem ulița curată și românul neaoș cu arta moștenită din moși strămoși. Vrem ca Bucovina să însemne valoare și nu kitsch, tradițional și nu în serie, calitate fără compromis, nu pentru profit, ci din Respect pentru simțirea românească.

Povestea KULT-ART Artizan a început printr-o reconversie. Nu profesională, ci a spațiului în care va funcționa SES-ul (structură de economie socială). Clădirea centrală cu tavan albastru nu a fost întotdeauna rezervată artei populare, ba mai degrabă muzicii pop.DSC_6232 Fosta discotecă a satului Măriței din comuna Dărmănești va reda moștenirea culturală a Mărițeilor fiecărui călător, devenind un topos creativ pentru artizani.

Punctul de lucru Artizanat Meștesugăresc KULT-ART Artizan va confecționa și valorifica produse tradiționale din zona Bucovina. Prin producerea și comercializarea de artizanat românesc, asociația KULT- ART își propune apropierea omului de mediul rural, de obiceiuri și tradiții românești. Roata olarului, dalta și războiul de țesut nu vor mai fi  piese de muzeu, ci vor reintra în circuitul producției autohtone. Astfel,  industria turistică mioritică va putea include în orice strategie de  marketing sectorul meșteșugurilor și artizanatului care va ocupa un loc  central alături de obiectivele istorice, instituțiile muzeale, unitățile de agrement, industria spectacolelor și toate celelalte „ingrediente”, fară de care atractivitatea turistică a unei zone nu poate fi concepută.

Toate acestea fără a uita că principalul obiectiv al Cooperativei Meșteșugărești va fi incluziunea activă a grupurilor vulnerabile prin crearea de locuri de muncă, reconversie profesională, reinserţie pe piaţa liberă a muncii și dezvoltarea de servicii noi în cadrul SES (structură de economie socială).

În contextul actual, al apropierii omului de mediul rural, de obiceiuri şi tradiţii româneşti noi propunem o susținere a spațiului rural prin producerea şi comercializarea de produse tradiţionale artizanale româneşti. Nişa pe care dorim să o dezvoltăm are în prim plan dezvoltarea şi promovarea unei cooperative de artizanat meşteşugăresc în zona Sucevei.

ceramica 068

Ne adresăm tuturor turiștilor care sunt în vizită și care tranzitează zona Bucovinei, agenților comerciali și zonali care au ca obiect de activitate comercializarea de produse tradiționale artizanate românești, proprietarii de restaurante și terase, hoteluri, proprietarii de pensiuni turistice și furnizorii de servicii și firmele care își desfășoară activitatea în mediul rural.

Să ne reamintim perioada de glorie a turismului mioritic, în care fiecare hotel de pe litoral sau din restul țării avea lănga recepție un mic magazin cu obiecte de artizanat care se vindeau foarte bine în rândul turiștilor străini și nu numai. Era vorba despre costume populare, ii, linguri de lemn cu crestături tradiționale românești, dar și de vestitele articole de olărit care au făcut lobby Românei peste hotare ani de-a rândul. Toate aceste suveniruri, deși banale pentru români aveau un rol important în atragerea turiștilor occidentali în România, pentru ca ele erau o formă concretă de publicitate a turismului autohton pe care o faceau involuntar cetățenii străini care plecau din țară la sfârșitul vacanțelor, în statele lor de origine.

Turismul european a dezvoltat o puternică industrie a suvenirurilor, dar dincolo de toate aceste argumente de marketing autohton, tinerele generații de români au dreptul să își cunoască rădăcinile, au dreptul să cunoască diversitatea motivelor populare specifică fiecărei zone a tării.

KULT-ART Artizan este o cooperativa de Artizanat Meșteșugăresc din Dărmănești, Suceava, care a luat ființă în luna iulie 2015, în cadrul proiectului „ECOURI – Măsuri inovatoare de dezvoltare a economiei sociale bazate pe avantajele competitive în Maramureş şi Bucovina” – POSDRU/173/6.1/S/146911”, confinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1: „Dezvoltarea economiei sociale”.

În cadrul acestui SES (structură de economie socială) vor fi angajate 6 persoane, un manager, un specialist IT-designer, 2 angajați în cadrul producției de materiale tradiționale și 2 formatori care vor asigura componenta educațională a SES-ului, în cadrul atelierelor școlare, 4 persoane din cele 6 angajate vor aparține grupurilor vulnerabile. Cei 4 angajați care vor începe activitatea cooperativei vor învață să confecționeze manual modelele de suveniruri, înfățișând obiecte specifice zonei Bucovinei.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2013-2015 Kult-Art | Made by Contrast Design
Top
Follow us: