pianul-calator-foto-2

Pianul-calator-foto-1

O poveste romantică, nascută din dragostea pentru muzică, aduce pe 14 mai la Chişinău, cea de-a cincea ediţie a Turneului Internaţional  “Pianul călător”. Pianistul Horia Mihail va interpreta, la Sala cu Orgă, încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

 Turneul Internaţional Pianul Călător (22 martie – 20 mai 2015), un proiect Radio România, este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo. La Chişinău turneul este adus cu sprijinul JTI, al Teleradio Moldova şi al Radio România Chişinău.

Recitalul va avea loc pe 16 mai, când Horia Mihail va interpreta cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi va încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.

Povestea turneului este în sine una romantică. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat ca infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt.

Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Cu sprijinul Radio România acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau deastfel de instrumente. Nu înainte ca pianistul să călatorească împreună cu ele şi să bucure şi spectatorii din alte oraşe, unde nu există astfel de piane.

pianul-calator-foto-2

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2013-2015 Kult-Art | Made by Contrast Design
Top
Follow us: